<<
<Mart 2024>
PSÇPCCP
HAKKIMIZDA
Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olan Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluşu Resmi Gazete’nin 20.12.2009 tarih ve 27438 sayılı nüshasında yayınlanmıştır. Merkez müdürlüğüne 22.11.2011 tarihi itibariyle Prof. Dr. Abdullah İNCİ atanmıştır. Merkez müdür yardımcılığı görevine ise 29.11.2011 tarihi itibariyle Prof. Dr. Aykut ÖZDARENDELİ görevlendirilmiştir. Türkiye’de alanındaki ilk ve tek olan bu Merkez’in yönetim kurulu üyeleri Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Alparslan YILDIRIM, Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet DOĞANAY, Fen Fakültesi’nden Prof. Dr. Aydın TUNÇBİLEK,  Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ramazan CANHİLAL ve Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. İbrahim NARİN ’den oluşmuştur. Merkez, Bingöl Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Merkez’de multidisipliner İş Paketleri oluşturulmuştur.

Türkiye’de, ilk olarak Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan “Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar  Uygulama ve Araştırma Merkezi” bölgesel ve Türkiye genelinde bu alandaki problemlerin tespiti ve çözümlerine yönelik projelerin üretilmesinde multidisipliner olarak Veteriner, Tıp, Fen, Eczacılık ve Ziraat Fakültelerinin katkılarıyla koordineli çalışmaktadır.

Dünya genelinde, konaklarından kan emerek beslenen 24.000’den fazla arthropod türü vardır. Bu türlerin 13.122’si sinek, 500’ü bit, 2.500’ü pire,  7.090’ı tahtakurusu, 6’sı akar ve 907’si kenedir. Bu vektör eklembacaklılar, çoğu zoonotik karakterli (insan ve hayvanlarda ortak görülen) hastalık etkenlerini (arboviruslar, rickettsialar, bakteriler, protozoonlar ve helmintler) omurgalı konaklarına Vektör-Aracılı Mekanik ve/veya Biyolojik olmak üzere iki şekilde bulaştırırlar.

Ayrıca bitkisel üretimde kalite ve kantite kaybına neden olan birçok  zararlı patojen vektörlerle bulaştırılırlar. Bu patojenler bitkilere bazen doğrudan bazen de dolaylı olarak zarar verirler. Yaprak biti (Aphid), Ağustos Böcekleri (Cicadellidae), Beyaz Sinekler (Aleyrodidae-Hemiptera), Kın kanatlılar (Coleoptera), kirpik kanatlılar-trips (Thysanoptera-Thrips), gal akarlar (Eriophyidae) ve nemetodlar önemli bitkisel hastalıkların vektörleridir. Dünya’daki en zararlı bitki virüsleri olan Tristeza, Şarka, Domates Halkalı Leke virüsleri vektör olmadan epidemi yapamazlar. Bu hastalıkların mücadelelerinde vektör davranışları ve kontrolü son derece önemlidir. Yaprak bitleri ile yayılan Citrus tristeza virusu dünyada salgın halindedir ve on milyonlarca turunçgil ağacını öldürmektedir. Bu durum Türkiye ekonomisi için de son derece önemlidir.

ERVEK insan, hayvan ve bitki sağlığını tehdit eden vektörler ve vektörlerle bulaşan hastalıklara karşı bilimsel alt yapıyı oluşturmak için kurulmuş bir araştırma ve uygulama merkezidir.

Adres : Vektorler ve Vektorlerle Bulasan Hastaliklar Araştırma ve Uygulama Merkezi Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Talas, Kayseri Talas / Kayseri
Telefon : +90 352 207 66 66 / 13575
Faks : +90 352 352 339 23 12